BN’ers doorbreken taboe

Jarenlang ontkende actrice en presentatrice Tanja Jess (50) dat ze overgangsverschijnselen heeft. Nu moet ze er dan toch echt aan geloven. “Mijn man riep al een tijdje: ‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Het begon waarschijnlijk zo rond mijn 45e. Maar omdat ik de pil toen nog slikte, merkte ik er bijna niets van. Jarenlang voelde ik me niet helemaal lekker. Ik was al een paar keer bij de huisarts geweest, maar die leek mij niet te kunnen helpen. Daarom heb ik op mijn vijftigste toch maar bij de gynaecoloog aangeklopt. Misschien had ik wel gewoon last van de overgang. De gynaecoloog zei dat ik bloed moest laten prikken. Daaraan zou zij kunnen zien of ik in de overgang zat. Ze stelde me al snel gerust: een gemiddelde vrouw van 25 zou jaloers zijn op mijn waardes.Later kwam ik erachter – door zelf het een en ander te onderzoeken – dat je helemaal niet op die manier kan vaststellen of iemand in de overgang zit. Tijdens die periode fluctueren je hormonen zodanig, dat één test met goede waardes helemaal niets zegt.Huisartsen en gynaecologen weten veel te weinig over dit onderwerp. Er zijn bijscholingscursussen over állerlei onderwerpen, maar die over de overgang worden het slechtst bezocht. Dat is toch krankzinnig?”

lees meer

naar bijscholingen voor bedrijfsartsen en huisartsen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *