Meer onderzoek nodig

Een gedeeld uitgangspunt in de Nederlandse gezondheidszorg is dat de kwaliteit van zorg voor iedereen zou moeten gelden. Dat betekent ook dat de gezondheidszorg rekening houdt met verschillen die er zijn tussen mensen, waaronder de verschillen tussen mannen en vrouwen.

De overgang begint meestal ergens tussen  het 45ste en 55ste jaar, soms eerder. Eén op de 100 vrouwen komt al vroeg in de overgang, al voor hun 40ste. De overgangsperiode kan wel 10 jaar duren. Maar vrouwen zijn zich er niet altijd bewust van dat zij in de overgang zitten, of dat dit gepaard kan gaan met klachten die veel complexer en veelomvattender zijn dan zweetaanvallen en opvliegers.

Vrouwen kunnen last krijgen van depressies of stemmingswisselingen. Dit kan hun werkvermogen aantasten of problemen in hun relaties veroorzaken. Ook na de laatste menstruatie kunnen (fysieke) klachten aanhouden en kan het risico op aandoeningen groter worden, zoals het risico op hart- en vaatziekten.

De oorsprong van klachten, hoe de hormoonhuishouding tijdens en na de overgang precies werkt en hoe dat de rest van het lichaam beïnvloedt, is nog niet goed bekend. Daarom pleiten onder andere WOMEN Inc., Studio Vrouw en Stichting Vuurvrouw voor meer kennis over en onderzoek naar de overgang. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *