Onderzoek overgang en risico op verzuim

In de periode van april 2018 tot maart 2019 heeft er onder 590 45+ vrouwen bij vier grote organisaties onderzoek plaatsgevonden naar het werkvermogen in relatie tot overgangsklachten. Uit de uitkomsten blijkt dat, wat ook uit eerdere (inter)nationale onderzoeken blijkt:  Hoe meer overgangssymptomen, hoe lager het werkvermogen en hoe lager het werkvermogen hoe groter het risico op verzuim.

Storend 
HR professional en onderzoekster Annemieke Botterweg: “Een derde van de 45+ vrouwen in deze organisaties heeft een slecht tot matig werkvermogen wat een risico is voor het ziekteverzuim.” Ze onderzocht bij bijna 590 medewerkers van een  thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties de samenhang tussen de overgang en het werkvermogen. Slaapstoornissen, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid en lusteloosheid scoren het hoogst. Een kwart van de vrouwen geeft aan zodanig vaak last te hebben van deze symptomen dat het storend is in hun werk of dat ze het zelfs moeten onderbreken.

Ander leven

Het onderzoek is gedaan in opdracht van netwerkorganisatie OVER! Founders van deze organisatie Liesbeth Josiassen en Margriet Hijweege: “Het lijkt alsof vrouwen van onze generatie meer symptomen ervaren van de overgang dan onze moeders en oma’s. Het leven ziet er nu dan ook heel anders uit dan vroeger. De meeste vrouwen werken, veel van hen zijn daarnaast ook mantelzorger. De gemiddelde leeftijd waarop stellen kinderen krijgen wordt hoger. Waren vrouwen eerder rond hun 50evaak al oma, nu hebben ze vaak nog een of meer pubers in huis. Al met al is het hedendaagse leven een flinke uitdaging, en daarmee stressvoller. En stress en hormoonschommelingen gaan echt heel slecht samen.”

Samen gerichte stappen zetten
In opdracht van deze organisaties begeleidt OVER! hen bij het verder vormgeven van het duurzame inzetbaarheidsbeleid specifiek gericht op de gezondheid en vitaliteit van medewerksters tussen 45 en 60 jaar. En het loont de moeite want maar liefst 40% van het totale personeelsbestand bestaat uit 45+ vrouwen. Annemieke Botterweg: “Uit de verzuimanalyse van de werkgever bleek dat de groep 45+ vrouwen een hoger en langduriger verzuim hebben vergeleken met de rest van de organisatie. Nu we weten dat de overgangssymptomen samenhangen met het werkvermogen, kunnen we gerichte vervolgstappen zetten om dit te voorkomen. Tenslotte zijn er voldoende mogelijkheden om de klachten te verminderen en is het niet nodig daar lang mee rond te lopen. Daarin hebben medewerkers zelf en de organisatie waar ze voor werken beiden een aandeel.

Gezondheidsrisico’s kennen
Naast de individuele gezondheid of persoonlijke omstandigheden kunnen ook werkomstandigheden invloed hebben op overgangssymptomen. Denk hierbij aan , zoals temperatuur op de werkplek, ergonomie, werkstress, mate van autonomie bij het nemen van beslissingen. En niet in het minste de mogelijkheid om overgangssymptomen bespreekbaar te maken met leidinggevenden en collega’s. Liesbeth Josiassen: “Er zijn serieuze gezondheidsrisico’s op korte en op langere termijn als je in deze belangrijke periode van je leven niet de goede keuzes maakt. Een ventilator aanzetten, een raampje openen of meer water drinken kan helpen. Het stimuleren van eigen regie bij het maken van de goede keuzes om gezond en vitaal te blijven werken helpt zeker.”

Landelijke week van de overgang
Margriet Hijweege: “De netwerkorganisatie OVER! richt zich op het adviseren en begeleiden van werkgevers bij de duurzame inzetbaarheid van 45+ vrouwen.” In de zorg, overheid en onderwijs vormen zij een relatief grote en belangrijke groep medewerkers. Zij biedt voorlichtingsbijeenkomsten, groeps- of individuele consulten en trainingen Persoonlijk Leiderschap. Ook biedt de OVER! academie nascholing aan voor betrokken professionals, zoals huis- en bedrijfsartsen. Jaarlijks organiseert OVER! in april de week van de overgang om aandacht te vragen voor deze levensfase en om het taboe, dat nog steeds bestaat, te doorbreken.

BIO | Annemieke Botterweg
Na ruim 25 jaar als HR-adviseur bij verschillende organisaties te hebben gewerkt zet zij zich nu in als HR professional, loopbaancoach en trainer. Het boeit haar om te zien hoe mensen boven zichzelf kunnen uitstijgen als ze zelf de juiste omstandigheden creëren en de organisatie waar ze werken dat ook doet. Ze gelooft dat werkgevers met aandacht voor de verschillende levensfasen en persoonlijke omstandigheden van medewerkers gezonde en vitale organisaties kunnen creëren. Daar hoort zeker bij dat medewerkers zelf de touwtjes in handen leren nemen als het gaat om hun loopbaan en toekomst. Afgelopen jaren heeft ze zelf ook haar eigen keuzes gemaakt. Ze is weer gaan studeren, is haar eigen bedrijf gestart en heeft zich verbonden aan OVER!

1 antwoord
 1. Roos
  Roos zegt:

  Hallo,
  Ik ben Roos en werk als Sporttherapeut & Psychomotorisch therapeut met mensen met psychosomatische klachten waardoor ze tijdelijk uitvallen op het werk. Zo ook met vrouwen welke last hebben van overgangssymptomen (slaapproblemen/vermoeidheid en pijn in spieren en gewrichten).
  Zoals wordt genoemd gaan stress en hormoonschommelingen slecht samen. Ook voeding speelt hier binnen een belangrijke rol. Ringana heeft een heel mooi product dat op natuurlijke wijze kan ondersteunen in de voeding bij vrouwelijke hormoonschommelingen: CAPS Fem. Meer over dit product kun je vinden op: https://roos.ringana.com/produkt/caps-fem/?lang=nl
  Of mij mailen op: roosringana@gmail.com
  Groeten, Roos Kwakkel

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *