Over de top – niet vechten maar flowen

Slechts 6% vrouwen in de boardroom

Het aantal vrouwen bij Nederlandse beursfondsen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gedaald, blijkt uit de Dutch Female Board Index. Voormalig kwartiermaker voor topvrouwen Gerdi Verbeet: “Het lijkt wel of de Nederlandse consensus is geworden dat een toppositie gewoon niet zo past bij de vrouw.”  Is dat zo of is er toch iets anders aan de hand?

Topvrouwen van 40 plus
Het is aannemelijk dat potentiële vrouwelijke bestuurders 40 plus zijn (net zoals mannelijke). Een groot deel is of komt dan in de overgang en heeft daar in mindere of meerder mate last van. Overgangsklachten, zowel mentaal als fysiek resulteren in die periode helaas ook in de ambitie niet te solliciteren, te promoveren, maar te demoveren of geheel van de werkvloer af (te moeten) stappen. Vrouwen die dat toch doen zullen zeker een andere indruk achterlaten dan 5 jaar geleden of over 10 jaar. Het spreekwoordelijke glazen plafond kan voor een (groot) deel verklaard worden door de overgang, een fase waar vrouwen zich in terecht komen, precies op het moment dat ze wat levenswijsheid en arbeidservaring betreft klaar zijn om door te stromen naar leidinggevende posities.

Keuzes
Een ander deel van de potentiële vrouwelijke bestuurders heeft de overgang achter de rug. Deze vrouwen hebben mogelijk na een intensief groeiproces het roer omgegooid. Ze willen niet meer vechten, nauwelijks tijd hebben voor een privéleven en op hun tandvlees lopen. Ze willen leven, en niet overleven. Daar past een veeleisende toppositie bij een masculiene organisatie mogelijk niet bij. Dat is jammer, omdat ze zo van waarde zou kunnen zijn als ze zich realiseert dat ze dan juist andere vrouwen kan steunen in hun ontwikkelproces. En er nu meer behoefte is dan ooit aan een balans tussen de vrouwelijke en de mannelijke benadering van zaken.

Voor de werkgever betekent dat dat het overtuigende argument in een sollicitatiegesprek niet alleen zou moeten zijn of een kandidate een organisatie kan laten groeien, maar ook of ze de potentie heeft om het verschil te maken voor de mensen die er werken. Om een rolmodel te zijn. Met die benadering kan een organisatie op het sociale en multiculturele vlak een positieve, duurzame en in alle opzichten verrijkende verandering ondergaan. Die vervolgens ten goede komt aan de winst. In klanttevredenheid, in sociaal-maatschappelijke opzicht en last but not least, ja, ook in geld.

(Bron: FD, 2 september 2017)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *