Tel uit je winst – Aandacht voor levensfase op werkvloer

Bedrijven waar vrouwen kunnen gedijen winnen de strijd om talent. Dat is de titel van een artikel in het FD van begin deze maand. Werkgevers die oog hebben voor het fysieke en geestelijke welzijn van hun vrouwelijke medewerkers houden hen vast. Zeker op het moment dat vrouwen dichtbij of op de top van hun professionele toppunt zijn is dat pure winst.

Een aantal momenten is dan cruciaal: de start van de loopbaan, het moment dat een vrouw weer gaat werken na een zwangerschap en de overgang, zo rond de 45 jaar. Werkgever en werknemer hebben samen iets te regelen om het werkvermogen in die specifieke levensfase te optimaliseren. Wat dat hen oplevert?

Vijftig plus-vrouwen kunnen dankzij hun jarenlange levenservaring en/of ervaring in het bedrijfsleven evenwicht brengen tussen menselijke aspecten op de werkvloer en functionele, praktische en zakelijke aangelegenheden. Als vrouwen met veel ervaring maken ze het onderscheid tussen wat essentieel, dringend en belangrijk is en wat niet. Ze werken efficiënter. En ze kiezen bewust voor passie in hun werk. Samen met kennis van zaken en ervaring zorgt dit voor een stabielere werkomgeving. Voor bepaalde functies zijn ‘grijze haren’ te verkiezen voor de dynamiek en jeugdige uitstraling van twintigers.
En wat weinig bekend is, is dat vrouwen in en na de overgang relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron aanmaken. Hierdoor stijgt hun daadkracht, ondernemingszin en doorzettingsvermogen; die eigenschappen gaan een grotere rol spelen dan de zorgende functie die ze in de eerste helft van hun leven zo belangrijk vonden.

Als vijftig plus-vrouwen dus vitaal en gezond kunnen werken en de ruimte krijgen, kunnen ze een positief stempel drukken op de werksfeer en cultuur binnen organisaties. En dat zorgt er weer voor dat de hele organisatie beter gedijt. Tel uit je winst en kijk wat je in je organisatie kunt doen voor deze groep medewerkers – zeker als die een groot deel van je werknemersbestand uitmaakt. Kijk ook op www.overgangsproof.nl

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *