Je derde life event!

Twijfels en ambitie
vechten om plek

Margriet Hijweege

Hoe groot is je personeelsbestand? Hoeveel van de medewerkers zijn vrouw? Hoeveel van hen zijn er boven de 45 (en in de overgang)? Weet je dat een slechtere workability voor 34% verklaard kan worden door overgangsklachten? Hoog tijd om meer te weten te komen over de overgang!

Veelgehoorde mentale klachten onder de groep werkende vrouwen tussen 45 en 60 zijn ‘uitgeblust’, ‘verward’ en ‘onzeker’. Ze hebben meestal geen idee waarom. Het gaat zijn gangetje met de kids, ze werken of doen vrijwilligerswerk, leuke buurt, fijn huis, relatie (of even niet). Als ze met dit soort vage klachten naar de huisarts gaan, komen ze thuis met even zo vage oplossingen. Als ze geluk hebben is het ‘misschien de overgang, vraag maar eens na bij je moeder hoe dat bij haar was/kijk eens bij de drogist voor een pilletje/eet vooral gezond en ga op tijd naar bed/google eens wat op internet, daar is genoeg te vinden’.

Gefeliciteerd! Je bent toe aan je derde life event
Wat ze eigenlijk zouden moeten horen is: Gefeliciteerd, je bent toe aan je derde life event. Je staat op de vooravond van een prachtige levensfase.

Je moet er wel doorheen zien te komen en dat is niet altijd even gemakkelijk. Je lijf verandert niet alleen ingrijpend, je hele leven kan drastisch op zijn kop komen te staan. (Er zijn trouwens ook vrouwen die dit helemaal niet herkennen. Tel dan je zegeningen. Of misschien kun je dan andere stappen zetten om te profiteren van wat die derde levensfase je brengt.)

Mentale veranderingen nog veelomvattender
De overgang zoals we het woord in ons land vaak gebruiken refereert vooral aan het fysieke deel. Het geestelijke – spirituele als je wilt – aspect ervan is vele malen interessanter en totaal onderbelicht. Wat gebeurt er dan op dat vlak in die derde levensfase, dat life event dat ergens na het 45e bij elke vrouw begint? Je zit boordevol kennis en ervaring na een leven vol opleiding, werk en/of zorg.

Je bent in die derde levensfase op weg naar jezelf. Als ‘meester’ (om jonge mensen je vak te leren), als oma (voor je kleinkinderen en/of jonge kinderen in je familie of omgeving) en als wijze vrouw om je levenswijsheid uit te delen. Eindelijk jezelf door en door kennen, soms ook nog verrast worden en vooral eindelijk jezelf (mogen) zijn. Toekomen aan je passie, aan dat wat helemaal bij jou past en wat je vanuit je hart graag doet. Dat wat geen energie kost maar juist energie oplevert, wat je gelukkig doet zijn. Sommige vrouwen zeggen zelfs zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden tijdens hun derde life event.

Heb je vragen of smaakt het naar meer?